სასურსათო პროდუქტების წარმოების ინჟინერიის დეპარტამენტი დაარსდა 2019 წელს. დეპარტამენტი უზრუნველყოფს კვების ინდუსტრიისათვის საჭირო მაღალკვალიფიკაციური კადრების მომზადებას. დეპარტამენტის თანამშრომლები აქტიურად არიან ჩაბმული აღნიშნულ სფეროში არსებული პრობლემატური საკითხების გადაჭრისა და ახალი ინოვაციური ტექნოლოგიების შემუშავების პროცესში.
დეპარტამენტს ხელმძღვანელობს პროფესორი როზა ხუციშვილი. მისამართი: ოთახი 420, II სასწავლო კორპუსი, ტელეფონი: 0322 77 11 11 (7367), ელ ფოსტა: r.khutsishvili@gtu.ge
დეპარტამენტში მოღვაწეობს 1 პროფესორი, 2 ასოცირებული პროფესორი, 2 ასისტენტ-პროფესორი, 4 მოწვეული მასწავლებელი.
დეპარტამენტში ჩატარებულია მნიშვნელოვანი სამეცნიერო-კვლევითი სამუშაოები:
წითელი ღვინის ტექნოლოგიური პროცესის სრულყოფა თანამედროვე ტენდენციების გათვალისწინებით; პრაქტიკულად ღირებულია სამუშაო, რომელიც განხორციელდა მეღვინეობის პრაქტიკაში ნებადართული სხვადასხვა დამხმარე მასალის ეფექტურობის შესასწავლად, ქართული ვაზის ჯიშებიდან დამზადებული ღვინის ოქსიდაციის პრევენციისა და ნაკლოვანების გამოსწორებისათვის;
ასევე მნიშვნელოვანია კვლევა, რომელიც ეძღვნება საქართველოში იმპორტირებულ, ევროპულ ენოლოგიურ წრეებში გამოყენებული ინოვაციური მასალების ეფექტურობის შესწავლასა და მათი გამოყენების მიზანშეწონილობის დადგენას ენდემური ვაზის ჯიშებიდან ღვინოების წარმოებისას;
საინტერესოა კვლევები, რომლებიც მიზნად ისახავს საქართველოში იმპორტირებული და ქართულ ბაზარზე დომინანტი, კომერციული, მშრალი კულტურული საფუვრების გამოყენებას ქართული ღვინის კომპოზიციაზე ზეგავლენის შესწავლის მიზნით. ასევე მნიშვნელოვანია შემოთავაზებული ტექნოლოგია, რომელიც უზრუნველყოფს ლუდის წარმოებაში გამოყენებული ქერის ალაოს შემცვლელი აუღოჯებელი მასალებისა და ეგზოგენური ფერმენტების გამოყენებას;
მეცნიერული სიახლე და პრაქტიკული მნიშვნელობა აქვს კვლევებს, რომლებიც მიზნად ისახავს მუხის კასრების ალტერნატიული მასალების ზეგავლენას სხვადასხვა ნედლეულისაგან მიღებულ ღვინის ფიზიკურ-ქიმიურ პარამეტრებსადა ორგანოლეპტიკურ თვისებებზე;
დეპარტამენტის თანამშრომლები სისტემატურად მუშაობენ ადგილობრივი ნედლეულის გამოყენებაზე სასურსათო წარმოებაში; გამომდინარე იქიდან, რომ ამჟამად მსოფლიო ბაზარზე დიდი ყურადღება ექცევა ცილებით კვების პროდუქტების გამდიდრებას, მათ მიერ განხორციელებული კვლევებიდან მნიშვნელოვანია პარკოსანი კულტურების (სოიოს, ცერცვის, ოსპის, ლობიოს და სხვ.) გამოყენება დანამატის სახით პურის წარმოებაში; შემუშავდა რეცეპტურები, რომლებიც ითვალისწინებს პარკოსანი კულტურების გამოყენებას დანამატების სახით „წითელ დოლის პურთან“ და „ჭვავის პურთან“; ასევე ჩატარებულია კვლევა დანამატის სახით ბროწეულის წიპწის გამოყენებაზე. კვლევამ აჩვენა მისი უპირატესობა საფუარის ნაწილობრივ ჩამნაცვლებლისა და მინერალური ნივთიერებებით გამამდიდრებლის როლში;
კვლევამ, რომელიც ეხება სხვადასხვა ვაშლის ჯიშის მშრალი კონცენტრატების გამოყენებას ფქვილოვან საკონდიტრო წარმოებაში, აჩვენა, რომ მიღებული პროდუქტები მნიშვნელოვნადაა გამდიდრებული მიკრონუტრიენტებით;
ასევე კვლევის შედეგებმა აჩვენა, რომ დიფერენციალური კვლევის მეთოდით შესაძლებელია დადგინდეს კომბინირებული ცხიმოვანი პროდუქტების სუფთა შემადგენლობა. დერივატოგრაფზე შესწავლილია კომბინირებული ცხიმებიდან გამოყოფილი ცხიმოვანი ფაზის დნობის ხასიათი, რაც იძლევა საშუალებას განისაზღვროს ცხიმების ინდივიდუალური მახასიათებლები და დადგინდეს მათი ნატურალურობა.
დეპარტამენტს ურთიერთთანამშრომლობის ხელშეკრულებები დადებული აქვს საწარმოებთან: შპს „ლიდერფუდი“, შპს „ტკბილი ქვეყანა“, სს „მე-4 პურის ქარხანა“, შპს „იფქლი-დიღომი“, შპს „მარნეულის საკონსერვო ქარხანა“, შპს „კულა“, შპს „მითანა“, შპს „ნატახტარი“ და ა.შ